1. Prawidłowa wentylacja w kuchni

Podczas gotowania zadbaj o wystarczającą wentylację w kuchni. Pomieszczenie kuchenne musi być odpowiednio ogrzane, tak aby gorąca para (opary, kłęby) nie osadzała się na zimnych powierzchniach mebli. Elementy mebli kuchennych są często wykonane z tworzywa drzewnego. Tego typu materiały charakteryzują się wrażliwością na wilgoć. Unikając warunków sprzyjających powstawaniu wilgoci nie doprowadzisz uszkodzeń elementów mebli.

2. Używanie okapu kuchennego

Wykorzystuj okap kuchenny. Włączaj go przed gotowaniem ustawiając odpowiednią moc, a po zakończonym procesie gotowania pamiętaj, aby nie wyłączać urządzenia od razu. Dobrze jest aby podczas gotowania okno w kuchni było otwarte lub było uchylone w trybie „mikrouchył” aby polepszyć sprawność okapu. Wytrzyj do sucha parę, która osadziła się na sąsiednich szafkach. Dostosuj moc okapu do swoich indywidualnych zwyczajów i warunków panujących w pomieszczeniu. Pomocna okaże się instrukcja użytkowania okapu.

3. Utrzymuj suche powierzchnie

Unikaj chlapiącej wody. W przypadku wylania się jej natychmiast wytrzyj powierzchnię do sucha. Postępuj tak również w przypadku wody rozlanej pod ekspresem do kawy. Wytrzyj blat do sucha z góry i od spodu.

4. Praca ze zmywarką

Otwieraj zmywarkę dopiero ok. 30 min. po zakończeniu zmywania, aby powstała para mogła skondensować się we wnętrzu urządzenia. Jeśli pilnie potrzebujesz czegoś ze zmywarki, otwórz całkowicie drzwi urządzenia, wyjmij potrzebny przedmiot i ponownie zamknij zmywarkę (nie zostawiaj drzwi uchylonych). Para która wydostaje się ze zmywarki zaraz po zakończeniu programu może trwale uszkodzić meble kuchenne które znajdują się nad zmywarką.

5. Ułożenie gorących naczyń

Nie stawiaj gorących garnków bezpośrednio na blat roboczy lub inne części mebli. Pamiętaj o podstawce ochronnej. Równie dobrze gorący garnek możesz postawić na zlewozmywaku granitowym lub ceramicznym.

6. Umieszczenie parujących urządzeń

Nie ustawiaj ekspresu do kawy, czajnika elektrycznego, tostera, parowaru lub innych urządzeń które mogą wytwarzać parę lub wysoką temperaturę pod szafkami wiszącymi. W przypadku długotrwałego użytkowania para lub podwyższona temperatura uszkodzą meble. Dlatego natychmiast zetrzyj parę osiadłą na powierzchniach mebli. Tak samo postępuj w przypadku rozlanej wody.

7. Okresowe przeglądy urządzeń

Aby uniknąć zapchania instalacji i uszkodzenia mebli wskutek wydostawania się pary wodnej, regularnie sprawdzaj system odparowywania w lodówce.

8. Przygotowywanie jedzenia

Nie krój bezpośrednio na blacie roboczym, używaj deski do krojenia.

9. Przestawianie naczyń

Naczynia fajansowe mają na dole szorstkie i chropowate krawędzie. Ich przesuwanie może spowodować powstanie zarysowań na blacie roboczym.

10. Odpowiednie detergenty

ABSOLUTNIE NIE STOSUJ! rozpuszczalników, proszków do szorowania, wybielaczy, wełny stalowej lub druciaków do naczyń na meblach i blatach kuchennych – środki te niszczą powierzchnię tak mocno, że doprowadzenie jej do stanu poprzedniego nie jest możliwe.

Wskazówki dotyczące pielęgnacji poszczególnych powierzchni :

Powierzchnie błyszczące

Błyszczące powierzchnie wykonywane są z różnych materiałów, dlatego należy przestrzegać informacji o produkcie podanych przez producenta. Czyścić wyłącznie miękką, czystą irchą lub ściereczką bawełnianą. Najmniejsze drobiny brudu w fałdach ściereczki powodują zarysowania. W wyjątkowych przypadkach, przy uporczywych zabrudzeniach, można zastosować delikatny środek czyszczący nie będący proszkiem, a następnie zetrzeć wilgotną szmatką i wytrzeć do sucha irchą. Ściereczki z mikrofazy nie nadają się do czyszczenia powierzchni błyszczących. Prosimy o przestrzeganie indywidualnych wskazówek dotyczących pielęgnacji podanych przez producenta.

Blaty z kamienia naturalnego oraz blaty mineralne

Blaty tego typu wykonywane są z różnych materiałów, dlatego należy przestrzegać indywidualnych informacji o produkcie i wskazówek dotyczących pielęgnacji podanych przez producenta. Tłuszcze, oleje i inne standardowe ciecze należy usuwać natychmiast w celu uniknięcia powstania uporczywych plam.

Powierzchnie szklane

Szkło przezroczyste można czyścić gąbką lub szmatką używając delikatnych środków czyszczących lub zwykłych płynów do szkła. Nie zaleca się szorowania, zarysowywania lub krojenia na blacie roboczym wykonanym ze szkła, należy pamiętać o użyciu deski do krojenia. Do czyszczenia powierzchni satynowanych nie należy stosować środków czyszczących zawierających silikon lub kwasy. Plamy z tłustych lub olejowych substancji pozostawiają lekkie ślady na satynowanym blacie, w usunięciu ich pomoże zastosowanie środka czyszczącego do szkła.

Ceramiczne płyty grzewcze

Zabrudzenia nie będące śladami po przypaleniu można usunąć za pomocą wilgotnej ściereczki bez konieczności stosowania dodatkowych środków czyszczących. Ślady metalu pozostawiane przez dno garnków, plamy z wody i kamienia usuwać za pomocą środka czyszczącego do stali szlachetnej lub specjalnego płynu do płyt ceramicznych. Zabrudzenia powstałe w wyniku przypalenia zaleca się usuwać jeszcze gorące za pomocą skrobaka żyletkowego. W przypadku cukru lub składników zawierających go zabrudzenia należy usunąć natychmiast.

Zlewozmywaki granitowe

Do czyszczenia zlewozmywaków z tworzyw sztucznych można stosować zwykłe środki do mycia naczyń lub niedrapiące płyny czyszczące. Uporczywe zabrudzenia usuwać środkami do czyszczenia zmywarek, plamy z kamienia – octem lub środkami do odkamieniania. Każdy producent podaje informację czym najlepiej czyścić zlewozmywaki, mogą to być np. specjalne pasty, tabletki itp.

Stal szlachetna

Do pielęgnacji wystarczy zwykły płyn do mycia naczyń. Uporczywe zabrudzenia i plamy z wody usuwać środkiem do pielęgnacji stali szlachetnej. Plamy z rdzy można zwalczać 10% kwaskiem cytrynowym lub zwykłym środkiem do czyszczenia produktów z metalu. Producenci oferują specjalne środki czyszczące i pielęgnujące przeznaczone do powierzchni ze stali szlachetnej polerowanej lub szczotkowanej.

Okapy

Oprócz zwykłego czyszczenia obudowy należy zadbać o czystość filtra tłuszczowego. Metalowe filtry tłuszczowe czyścić roztworem płynu do mycia naczyń lub myć w zmywarce. Filtry tłuszczowe z włókniny należy wymienić. W przypadku wyciągów pracujących w trybie obiegu powietrza wymiana aktywnego filtra węglowego powinna odbywać się co 3-6 miesięcy.
Prosimy zwrócić uwagę na informacje producenta!

Piekarniki

Wnętrze piekarnika można czyścić zwykłym środkiem do mycia naczyń w momencie, gdy jest on jeszcze ciepły, a zabrudzenia nie zdążyły się przypalić. Uporczywe zabrudzenia usunie specjalny środek czyszczący do piekarników.
Prosimy zwrócić uwagę na informacje producenta!

Chłodziarki i chłodziarko-zamrażarki

Ze względów higienicznych „generalne“ czyszczenie lodówki należy przeprowadzać co 6 miesięcy. Urządzenie powinno być wyłączone. Kolejność czynności: rozmrozić lodówkę, wyjąć wszystkie półki i koszyki. Do czyszczenia można stosować delikatny środek czyszczący i miękką ściereczkę.
Prosimy zwrócić uwagę na informacje producenta!

PODSUMOWANIE

Jak wynika z powyższych informacji pielęgnacji kuchni nie jest niczym trudnym. Zbędne jest posiadanie całego arsenału środków chemicznych do usuwania plam. W większości przypadków pomoże, jak opisano powyżej, zwykły łagodny środek czyszczący, miękka ściereczka lub ircha. W instrukcjach obsługi mebli, urządzeń i akcesoriów znajdują się dalsze informacje nt. indywidualnych wskazówek dotyczących pielęgnacji kuchni. Niniejszej informacji nie należy traktować jako kompletną, gdyż na rynku pojawiają się wciąż nowe materiały, które nie zostały tu uwzględnione. W związku z tym prosimy zawsze przestrzegać informacji o produkcie jak również wskazówek dotyczących użytkowania i pielęgnacji podawanych przez producenta Państwa mebli kuchennych!